Dalfsen, Zwolle en Ommen

Vechtdal

In het Vechtdal, tussen Zwolle en Ommen ligt in een fraaie bosrijke omgeving aan de rivier De Vecht het rustieke dorp Dalfsen. Dalfsen heeft een sfeervol centrum rondom de oude Hervormde Kerk en gezellige winkelstraten. Het landschap in de omgeving kenmerkt zich door waardevolle cultuurlandschappen met fraaie landgoederen, Sallandse boerderijen (veelal nog met authentieke hooibergen) en uitgestrekte ongerepte natuurgebieden.

Natuur

Met name langs de Vecht, waar nog verschillende oude Vechtarmen zijn te vinden, treft u schitterende flora en fauna aan. Een eldorado voor fietsers en wandelaars. Unieke natuurterreinen zijn het Rechterse veld, het Hessumseveld en het Vilsterse veld. Hier geniet u volop van de rust, die af en toe alleen verstoord wordt door vogelgeluiden. Een prachtige fietstocht is te maken door aan de zuidzijde van de Vecht richting Ommen te fietsen, linksaf te slaan bij Vilsteren, de sluis met vistrap over te gaan (hier ligt Congreshotel Mooirivier) en aan noordelijke zijde terug te fietsen naar Dalfsen.

Historie

Ten zuiden van de Vecht liggen de landgoederen Den Aalshorst, Den Berg, de Horte, Mataram en Rechterense Veld (met kasteel Rechteren). Kasteel Rechteren is het enige van de middeleeuwse kastelen in Overijssel waarvan ondanks belegeringen, ontmantelingen en een ingrijpende verbouwing in de 17e en 18e eeuw, belangrijke delen zijn overgebleven. Op enige afstand van het kasteel ligt het rustieke landgoed Vilsteren. Beroemd om zijn historische landhuis en kerk. Het Vechtdal kent vele fiets- en wandelroutes over een totale lengte van honderden kilometers.

Landschap

Een veelzijdig landschap door afwisseling van bos, heidevelden en zandverstuivingen vindt u op de Archemer- en Lemelerberg (kijk bij de links).